درس هایی از معاد (تصور صحیح از مرگ)
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه فرمایید.
سلسله درسهایی از معاد
درس چهارم: تصور صحیح از مرگ
مشکل اصلی اکثر انسانها در رابطه با مرگ این است که تصور صحیح از مرگ ندارند. اگر تصور انسان از مرگ عوض شود، مسلما عنوان مرگ را یکی از زیباییهای عالم خلقت مییابند. در تصور صحیح از مرگ توجه به چهار نکتهی اساسی ضرورت دارد:
1 ـ مرگ، نسبی است. یعنی مرگ نسبت به دنیا مرگ است و نسبت به جهان پس از دنیا تولّد است. در واقع مرگ پایان قسمتی از زندگی و آغاز مرحلهی نوینی از بخش اصلی زندگی است.
2 ـ همانگونه که رحم مادر انسان را آماده میکند تا وارد دنیا شود، خود دنیا هم به منزلهی رحمی است که انسان را آمادهی ورود به عالم آخرت مینماید. همانگونه که رحم مادر با دنیا قابل مقایسه نیست، عالم آخرت هم با عالم دنیا قابل مقایسه نمیباشد. عالم آخرت مرحلهی نوینی از زندگی و تکامل انسانی است که تصور آن در این دنیای خاکی به هیچ وجه امکان پذیر نمیباشد.
فلاسفه در رابطه با مرگ طبیعی چنین میگویند: هر اندازه که نفس در حرکت جوهری قویتر شود، از عالم ماده دورتر و به عالم ملکوت نزدیکتر میگردد. روی همین اساس به تدریج توجه او نسبت به بدن کمتر شده و بدن به تدریج رو به ضعف میرود. این حرکت تا جایی پیش میرود که به طور کلی از بدن بینیاز شده و توجه خود را از آن بردارد. در این حالت است که دیگر تدبیری نسبت به بدن ندارد و مرگ طبیعی بر انسان عارض میشود. با این حساب همهی انسانها به سوی کمال حرکت میکنند. البته میان کمال و سعادت تفاوت است. کسی که اعمال نیکی دارد با مرگ به کمال سعادت میرسد و کسی که اعمال پلیدی دارد با مرگ به کمال شقاوت راه مییابد.
3 ـ قرآن کریم در رابطه با مرگ فرموده است: «کُلُّ نَفْسٍ ذائِقَةُ الْمَوْتِ؛ هر کسی مرگ را میچشد.» با توجه به این آیهی شریفه، مرگ انسان را نمیچشد و از بین نمیبرد؛ بلکه این انسان است که مرگ را میچشد و از بین میبرد. وقتی با چشیدن مرگ آن را از بین بردیم، آنگاه است که جاودانه میشویم.
4 ـ ماهیت مرگ امری عدمی و به معنای نابودی نیست. قرآن کریم از مرگ تعبیر به توفّی میکند. و توفّی به معنای گرفتن تمام و کمال است. «اللَّهُ یَتَوَفَّى الْأنْفُسَ حینَ مَوْتِها؛ خداوند جانها را به هنگام مرگشان به طور کامل مىگیرد.»بنابراین طبق نظر قرآن کریم مرگ امری وجودی بوده که در راستای تکامل انسان صورت میگیرد تا به سایر استعدادهای او همچون «خلود» و «تجرّد» که در دنیا امکان ظهور نداشتند، پاسخ گفته شود.
پی نوشتها: . سورهی آل عمران، آیهی 185. . سورهی زمر، آیهی 42.
«««مطلب قبلی مطلب اوّل مطلب بعدی»»»